În urmă cu 122 de ani, Parisul era cucerit de un român de 16 ani. George Enescu și Poema Română

 

<<

În al 32-lea an de domnie al Regelui Carol I, în data de 6 februarie 1898, la Paris, era interpretată în primă audiție ”Poema Română” de George Enescu, care nu împlinise încă 17 ani. 

Compusă la doar 16 ani, Poema Română se aude, așadar, pentru prima dată la Concertele Colonne din Paris, oferite de renumitul dirijor francez Édouard Colonne. 

O primă audiție, un răsunător succes de public şi de presă! Poema Română a fost catalogată drept ”prima lucrare amplă românească ce a reuşit să se impună într-unul dintre marile centre muzicale ale lumii”, după cum nota Pascal Bentoiu în ”Breviar enescian”. Același autor care avea să spună despre această primă audiție că a atras ”zeci de cronici, marea majoritate extrem de elogioase, autorul dobândind peste noapte o celebritate care uneori i-a adus şi invidia celorlalţi, nu doar satisfacţii”. 

>> ... Vezi articolul de aici

 

George Enescu a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român. Este considerat cel mai important muzician român.  Wikipedia
 
Născut: 19 august 1881,  Comuna George Enescu
Decedat: 4 mai 1955,  Paris, Franța
SoțieMaria Tescanu Rosetti (căs. 1939–1955)

Acum 122 de ani, la 16 ani, George Enescu cucerea Parisul

08 februarie 2020
Cuvintele si indemnurile, sunt GOALE, fara substanta, daca nu dovedim.  Chiar avem motive temeinice s-o sustinem pe Amira Apian