Bertrand Russell in Impactul științei în societate, 1953, "Reducerea numarului populaţiei este un bine necesar pentru dezvoltarea lumii"

"Populaţia nu va cunoaşte felul în care i se inoculează convingerile. Cînd tehnica se va fi perfectat, fiecare guvern care a educat generaţii de oameni în acest fel va putea sa controleze întreaga populaţie în mod eficient şi sigur, fără a fi nevoie de armate sau poliţie… Propaganda educaţională, cu ajutorul guvernului ..."

... si ceva comentarii, ad-hoc:

"
 • Anghel Ioan Florin spune:

  Se pare ca este o preocupare reala a mai marilor acestei pentru reducerea numarului populatiei,iar pentru cei neincrezatori recomand cartea „Razboiul impotriva populatiei” scrisa de Jaqueline Kasun.Dumnezeu sa ne miluiasca.

 • ovidiu spune:

  Oamenii sint asa de amortiti si zapaciti de la atitea „tratamente” ca nu mai reactioneaza decit cind sint programati sau cind televizorul spune cum si cind sa reactioneze.Nu ne mai impresioneaza nimic.Bunul simt si morala omului normal de altadata a murit de atac de cord.Normalul astazi e tot ce putea fi mai anormal ieri.Parinte,poate ati citit/vazut „1984”- de G.Orwell.

 • daniela spune:

  din pacate bertrand russell a cam esuat cu teoria lui despre cunoastere.ce mai laureat…nici dupa ce a reinventat-o nu are sens.dar asa e in capul omului pt care singurul adevar e cel pe care si-l creaza singur.uimitor,nu?oameni care se pot numara printre „oile” lui russell,in afara de cei „nobili”,desigur,sunt aceiasi care i-au acordat premiul.traim intr-o lume absurda

 • VladR spune:

  Bertrand Russell a fost unul dintre promotorii „statului dadaca”, ce a fost implementat in SUA dupa al doilea razboi mondial. Populatia a fost de acord, deoarece astfel a fost degrevata de multe dintre responsabilitati, cum ar fi educatia, constiinta, asigurarea nivelului unui trai minim, discernamantul, cultura… Toate acestea au fost preluate de structurile statului. Este ceea ce a fost partial implementat si in Romania.

 • sorin h spune:

  cum ar fi lumea noastra fara arme? si fara armate? si fara ordine si subordonare?

  incepand de la 27 decembrie 2017 nu se va mai subordona nimeni niciunui juramant ori ordin, armatele vor desfiintate, nu se va mai fabrica nici o arma si toate armele existente vor fi dezansamblate in vederea topirii si refolosirii materialelor.

  de-a lungul istoriei, cativa oameni rai, servitori mai mult sau mai putin constienti ai satanei, ne-au prostit pe noi, cei multi si buni, sa ne omoram intre noi.

  ideea de armata a fost principalul instrument in aceasta prostire.

  daca nu ne vom mai subordona, nu vor mai putea face nimic, si planeta va fi salvata.

 • Laur spune:

  Fratilor! Pe voi chiar va sperie aberatiile spuse aici?! Si un autor de SF ar avea mai multa legatura cu realitatea decat omul acesta…

  E suficient un singur citat care ma convinge ca omul asta nu are nici o legatura cu stiinta: „diferenţele congenitale dintre conducători şi conduşi vor creşte pînă cînd vor deveni specii aproape diferite”…

  Mai e nevoie de vreo alta dovada ca tipul abereaza?

 • ANAMORF spune:

  Ultima profeţie e în curs accelerat de împlinire !

 • Lucian spune:

  La ce-ti foloseste puterea daca nu ai in fata cui sa o etalezi?

  Cui ii foloseste un regat fara supusi?

 • karenin spune:

  laur! si totusi…:Menechem Begin , fost prim ministru Israel :

  „ Rasa noastra este Master Race . Noi suntem zei divini pe aceasta planeta . Noi suntem atat de diferiti de rasele inferioare , precum sunt ele fata de insecte . De fapt , comparativ cu rasa noastra , alte rase sunt bestii si animale . Alte rase pot fi considerate a fii extremente umane . Destinul nostru este de a conduce rasele inferioare . Regatul nostru pamantesc va fi stapanit de liderii nostri cu un sceptru de otel . Masele ne vor linge picioarele si ne vor servi ca sclavi . „

 • denisbulancea spune:

  Profetii… sau mai degraba niste ginduri si idei ale unui om destept care se incepuse inca in timpul vietii sale. Doar fiecare generatie a avut o pleiada de oameni de acest fel(Ghica ce a intrezarit profetic rolul negativ al legionarismului spre ex.).Prezentul e mai rau decit pare, multi nul observa, ne trebuie stiinta, viata duhovniceasca si pregatire.

 • karenin spune:

  sorin h!!, cand vei vedea infaptuit ceea ce propovaduiesti plus cele de mai jos, sa stii ca antihristul va fi sosit deja:

  ” In lucrarea sa “The Externalization of the Hierarchy”, Alice Bailey scria:

  „NOUA ORDINE MONDIALA va recunoaste ca productia lumii, resursele naturale ale planetei si bogatiile sale nu apartin nici unei natiuni, ci vor fi impartasite tuturor. Nu vor mai exista natiuni la categoria „a avea” iar altele la polul opus. Printr-un proces echitabil si corect se va organiza distributia graului, al petrolului si a mineralelor, in functie de nevoile fiecarei natiuni si popor.Toate acestea vor fi stabilite in raport cu intregul planetar.”

  „NOUA ORDINE MONDIALA se va baza pe recunoasterea faptului ca toti oamenii sunt egali la origine, doar ca se afla la diferite stadii ale dezvoltarii evolutive. Integritatea personala, inteligenta, viziunea si experienta, la care se va aduaga si bunavointa, vor indica viitorii conducatori.”

  „NOUA ORDINE MONDIALA va fi fondata pe un sentiment de responsabilitate. Regula va fi „toti pentru unul si unul pentru toti”

  „In perioada de pregatire a NOII ORDINI MONDIALE se va reglementa dezarmarea. Aceasta nu va fi optionala. Nici unei natiuni nu-i va fi permis sa produca echipamente in scopuri distructive sau sa violeze integritatea altei natiuni. „

  „NOUA ORDINE MONDIALA trebuie sa fie destinata pentru o lume care a trecut printr-o criza distrugatoare. NOUA ORDINE MONDIALA trebuie sa puna bazele pentru o viitoare lume, posibila doar dupa o perioada de timp de recuperare si reconstructie.””

  sursa celor doua postari ale mele este:http://saccsiv.wordpress.com/2009/07/06/noua-ordine-mondiala-%E2%80%93-rezumatul-blogului-partea-1/

 • Cristi Jandarm spune:

  Russel era un „pozitivist”.

 • m.g. spune:

  Laur,

  cu adevarat aberatii, dar acest om a primit premiul Nobel. Si nu pe cel pentru scenarii SF :). Inseamna deci ca dintre mai mari, or fi multi care-l aproba.

 • PENCIU TITI spune:

  Destept sau sluga careia ia fost insuflata ideea acestei asa zise profetii,pentru crearea unui precedent de gandire slugarnica a acceptarii asa zisului destin,gandit dusmaneste de marii superi avuti,ai lumii.Oameni buni, ganditi liber si demn nu lasati astfel de idei sa intunece c

 • calatorul spune:

  Da…Dar Gödel a fost mai tare. I-a facut praf principala opera. Va recomand sa il cititi pe Gödel.

 • Mirela spune:

  „Experimentul „Codex Alimentarius” incepe cu Romania. De la 31 decembrie 2009, Guvernul Boc a fost obligat sa inceapa implementarea „Codexului”, alaturi de alte 165 de state semnatare (95% din populatia planetei). „Codex Alimentarius” este un pachet de norme dupa care se vor alimenta populatiile tarilor semnatare. Acesta porneste de la principiul ca Terra nu mai poate hrani pe toata lumea natural, ca atare se va trece la hrana artificiala, din produse chimice, cea modificata genetic etc. Adeptii Teoriei Conspiratiei sustin ca masura nu este altceva decat una de exterminare, care va reduce populatia globului la cca doua miliarde, o masa mult mai usor de hranit si de controlat de fortele oculte”.

  Mai mult pe: http://www.urbaniulian.ro/2010/01/21/nemernicie-romania-va-experimenta-pe-populatie-produsul-cancerigen-initium-daca-nici-acum-nu-reactionam-atunci-cand/

 • Bagat in politica sau in istoria filosofiei, Bertrand Russell a spus numai tampenii. L-as scuza totusi din doua motive. Avea o minte limitata la logica si matematica, unde, laudabil, a fost pe buna dreptate o somitate („Principia Matematica”, scrisa impreuna cu A.N. Whitehead, este o ditamai referinta). Al doilea motiv e faptul ca era „rece”: toata viata lui s-a declarat ateu. Nu ateii ma ingrijoreaza. Ma ingijoreaza „spiritualii”, mai ales cei care se dau si crestini, dar te aluneca inpre eroare, cu diversiuni subtile. Nu-i cred pe toti cei care il au pe Iisus pe buze. Judec doar dupa firul cu plumb, Biblia.

 • emil spune:

  Bertrand Russel este doar unul dintre numerosii intelectuali sau „experti” – la alegere – care au militat pentru controlul populatiei. Miscarea eugenica (selectia celor mai apti si distrugerea celor identificati drept un balast pentru societate) are un fundament intelectual vechi. Eugenia a fost pentru decenii o stiinta cit se poate de respectabila, pina la Holocaustul nazist. Totul a inceput de la Darwin, a continuat cu scoala eugenica germana care a influentat miscarea Progresista americana de la sfirsit de secol 19 – inceput de secol 20. Anglia a primit prin ricoseu darwinismul social dezvoltat de germani si a produs propria scoala eugenica: H. G. Wells si George Bernard Shaw au fost la fel de entuziasmati de eugenie ca Bertrand Russel si il preced pe Russel. Cine este atent poate detecta si in prezent manifestarea acestei ideologii, invelita in „grija pentru ecosistemul planetar”.

 • Sorin spune:

  Scuza-ma Emil, eugenia nu e o ideologie. Ea e cel mult o teza, citeste si Foucault, in caz ca n-ai citit. Nazismul e o aplicatie. Russel nu are contextul eugeniei ci intrupeaza in conceptia sa acea utopie a Regelui care va conduce o lume pasnica. Este un valoros filozof si nu trebuie redus la contexte, totusi exista un amnesty international. dar este necrestin, pronuntat in cartea de ce nu sunt crestin. Acolo critica lui poate ca va pune pe multi in problema esentiala chiar daca el nu o observa. Nu ii sunt partizan si modul in care pronunta conceptele este departe de opinia mea, dar orice efort al lui are onestitate si asta respect. citatele mai sus redate ma infioara cum si alte conceptii ale lui sunt infioratoare dar premiza este interesanta. Problema grijii pentru ecosistem nu mai trebuie trivializata asa vehement, la urma grija este o virtute, paza. este vorba de un mod de analiza a celor care cunosc elemente de ordin primar in dinamica fenomenelor vii, nu e o politica sau vreun motiv obscur ci paza. Cei ce vehiculeaza aceste ratiuni insa sunt neinteligibili si exista o hoarda si mai disociata de oameni invidiosi care disemineaza ratiuni bizare neintemeiate dar stiintoforme. Studiul e mama intelegeri in cazul problemei asteia, nu cutumele. SI inaninte de toate binecuvantarea si rugaciunile cu Biserica prin esenta Adevarului. Nu e frumos sa vorbim despre teme care sunt rodul unui efort important abstract prin maxime si opozitii dure ci prin iubire si indreptare induhovnicita adica Bisericeasca. un Russel e produsul rautati credinciosilor nu invers.

 • bughi mambo rag spune:

  Citatele astea nu par autentice. De unde le-ai luat ?

  Aici e cartea cu pricina: „The Impact of Science on Society” si nu am gasit niciunul dintre ele. E drept ca multe pagini sunt nedisponibile pentru vizualizare – dar nici nu se potrivestc cu mesajul cartii, asa cum reiese din paginile disponibile sau din prezentarea de pe ultima pagina:

  In the Impact of Science of Society, he argues that science offers the world greater well-being than it has ever known before on the condition that prosperity is dispersed, power is diffused, birth rates do not become too high and war is abolished.

"

Acum 70 de ani, un laureat la premiul Nobel, 
Bertrand Russell in Impactul științei în societate, 1953

16 martie 2021
Simona Halep, numărul trei mondial, este de neoprit la Australian Open. Românca s-a calificat, miercuri, în semifinalele turneului de la Melbourne, după ce a dispus în două seturi de estoniana Anett Kontaveit