China și-a pornit dispozitivul de fuziune nucleară care este de 5 ori mai fierbinte decât Soarele

Săptămâna aceasta, China a pornit un reactor de fuziune nucleară. Soarele artificial” este cunoscut sub numele de Tokamak supraconductor experimental avansat (sau, pe scurt, EST). După ce l-a pornit, China a observat niveluri record pentru temperaturi susținute. Potrivit presei de stat din China, reactorul EAST a funcționat de cinci ori mai fierbinte decât Soarele real timp de peste 17 minute.

China spune că obiectivul său general cu reactorul de fuziune nucleară este de a furniza energie curată aproape nelimitată. Speranța este că reactorul poate imita reacțiile naturale care au loc în stelele precum Soarele. Ideea este una care este propusă de ani de zile. Cu toate acestea, crearea unui soare artificial funcțional s-a dovedit a fi dificilă, în ciuda deceniilor de cercetare. Această ultimă rulare, totuși, ar putea ajuta China să spargă zidurile care i-au oprit pe cercetători de ani de zile.

Operațiunea recentă pune o bază științifică și experimentală solidă pentru funcționarea unui reactor de fuziune”, a spus Gong Xianzu, unul dintre liderii experimentului și cercetător la Institutul de Fizica Plasmei al Academiei Chineze de Științe. (prin The Independent )

Dacă China poate continua lucrările la soarele său artificial, am putea vedea mai multe descoperiri în viitor. 17 minute s-ar putea să nu pară lungi, dar atunci când aveți ceva care rulează la peste 70.000.000° C pentru atâta timp, este destul de impresionant, ca să spunem cel puțin. Anterior, am văzut și alți sori artificiali atingând peste 100 de milioane de grade , un alt nivel record.

Ideea din spatele reactoarelor de fuziune nucleară nu este tocmai ușoară. Întreaga bază a ideii este construită pe replicarea fizicii Soarelui actual. Sorii artificiali fac acest lucru prin fuzionarea nucleelor ​​atomice împreună pentru a genera cantități masive de energie. Cercetătorii încearcă apoi să găsească modalități de a transfera toată această energie în electricitate. Probabil că este mult mai multă matematică implicată în procesul real, dar acesta este esenta de bază a ceea ce încearcă să realizeze oamenii de știință.

Deoarece soarele artificiale nu necesită combustibili fosili pentru a funcționa și, de asemenea, nu lasă în urmă deșeuri periculoase, fizicienii spun că există mult mai puțin risc pentru mediu. Acest lucru este valabil mai ales când îl compari cu alte surse de energie, cum ar fi reactoarele de fisiune nucleară.

Nici China nu este singura țară care lucrează la crearea unui soare artificial. După cum am menționat anterior, cercetarea ideii este în desfășurare de zeci de ani în acest moment. Aceeași echipă din reactorul Chinei va lucra și cu o echipă din Marsilia, Franța. Odată finalizat, soarele artificial din Marsilia va fi cel mai mare reactor din lume. Este cunoscut sub numele de Reactor Termonuclear Experimental Internațional (ITER). Marea Britanie are, de asemenea, planuri de a construi propria sa centrală de fuziune nucleară.

 

China a creat o temperatura de 5 ori mai fierbinte decât Soarele. 
Posibil ca in curand, dependenta omenirii fata de combustibilii fosili sa inceteze

06 ianuarie 2022
Pentru prima dată în România, o mumie egipteană veritabilă, veche de peste 2000 de ani, a fost scanată cu un computer tomograf.