SOARELE și PAMANTUL
Soarele e o stea, Pamântul planetă.
Cu un diametru de 1.400.000km, Soarele este de 100 de ori mai mare decat Pamantul. Noi avem 13.000km diametru. Asta inseamna ca daca punem 100 de Pamanturi in linie dreapta, vom obtine diametrul Soarelui. Sau, in alte cuvinte, daca punem de 3 ori distanta Luna-Pamant, care e si ea mare.
In realitate, Soarele e o sferă, voluminoasă. Daca vom calcula volumul, aflăm ca in Soare incap peste 1 milion de planete Pamant, ceea ce il face uriaș.
Noi il vedem mic pe cer, pentru ca distanta la care se afla e enorma. 8 minute-lumina, sau o distanta pe care cu un avion o parcurgem in 20 de ani.
Pământul atrage corpuri până la distanța de 1.500.000km (5 secunde lumină) în timp ce influența Soarelui se întinde până la 1 an-lumină.

......

Soarele este steaua din centrul Sistemului Solar. Este o sferă aproape perfectă din plasmă fierbinte,[15][16] ținută de gravitație și modelată de un câmp magnetic. Este de departe cea mai importantă sursă de energie pentru viața de pe Pământ. Diametrul său este de aproximativ 1,39 milioane de kilometri

 

Pământul (numit și Terra sau „Planeta albastră”) este a treia planetă de la Soare și cea mai mare dintre planetele telurice ale Sistemului Solar, atât pentru masă, cât și pentru diametru. Este singurul corp ceresc despre care se știe că adăpostește viață.

Despre soare si pamant (Terra)

12 ianuarie 2022
Pentru prima dată în România, o mumie egipteană veritabilă, veche de peste 2000 de ani, a fost scanată cu un computer tomograf.