"Dintre toate regiunile montane ale țării, zona Maramureșului e cea în care meseria de silvicultor a devenit cea mai periculoasă. În ultimii ani, trei pădurari au fost omorâți și câteva zeci au fost răniți în urma unor agresiuni ale hoților de lemn. Forța pe care mafia lemnului o are în zonă trece chiar și peste legile speciale care ar trebui să vegheze asupra ariilor protejate. După zeci de ani în care tăierile ilegale au devenit o normalitate și au creat un sistem piramidal care profită de lemnul scos din pădure, Parcul Național Munții Maramureș arată astăzi ca un deșert: cu versanți întregi pe care s-a tăiat fără niciun control și unde au rămas doar cioatele arborilor de odinioară. În urmă cu un an și jumătate, un brigadier silvic proaspăt detașat într-un district din această zonă a început să aplice legile care până atunci fuseseră ocolite. Drept răspuns, patronii firmelor de exploatare, localnicii și colegii brigadierului s-au aliat împotriva acestuia și au declanșat o adevărată revoltă. Recorder a mers în Maramureș să afle povestea brigadierului Florin Tăut și să arate ce se întâmplă atunci când furtul de lemn este îmbrățișat de o întreagă comunitate."

   Recorder
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Ne poți susține aici: https://bit.ly/35XjUEU. Dacă vreți să primiți notificări de fiecare dată când publicăm un material video nou, nu uitați să vă abonați la canalul nostru
 
Nu pot să mă uit, fierbe sângele în mine. Nu uitați să donați către ei, băieții ăștia merită fiecare euro primit cu varf și îndesat. Recorder și Rise project au rămas singurele organizații media care fac jurnalism de investigație adevărat. Într-un stat eșuat în care toți fura, să demaști furtul devine un act de curaj. Bravo!
 
Ar fi tare un crowdfunding să îl susținem pe domnul Tăut 💪 Bravo Recorder 👏
 
Interesant este faptul ca la facut rau oamenii se organizeaza fenomenal de bine.........
 
Florin Tăut este un erou fără mantie Îmi mulțumesc din suflet pentru ca faci ceea ce faci . Însănătoșire grabnică și multa bafta pe viitor 🖐
 
Măi oameni buni, voi conștientizați în întregime ce zice omul asta? Minutul 20:30: "Acuma dacă va fi să plătesc cu viața, asta este. O să fiu numărul șase." Incredibil! În epoca "abundenței", eu nu am mai auzit până acum nici o persoană care să rostească aceste cuvinte și să facă înocmai. Omul acesta este un exemplu viu de VERTICALITATE și ASUMARE. În zilele noastre să fii pregătit să mori pentru valorile tale, chiar este ceva măreț. Tot respectul OMULE!

 

"La mijlocul lunii trecute, un incident extrem de grav petrecut într-o pădure din Bucovina a devenit subiect de breaking news pe televiziuni și a ajuns până în presa internațională. Un activist de mediu și doi jurnaliști care filmau un documentar despre tăierile ilegale de lemn au fost agresați de un grup de indivizi printre care se aflau și silvicultori ai Ocolului Silvic Dealu Negru. Unul dintre jurnaliști a fost lovit atât de tare încât și-a pierdut cunoștința, iar activistul Tiberiu Boșutar a fost bătut și umilit, fiind dezbrăcat în pielea goală sub amenințarea toporului. Este ultima dintr-un lung șir de agresiuni pe care mafia lemnului din zonă le-a îndreptat împotriva celor care încearcă să documenteze tăierile ilegale. Bucovina seamănă tot mai mult cu o zonă în care clanurile implicate în exploatări forestiere se ridică deasupra legii, iar autoritățile nu fac nimic pentru a stopa acest fenomen. La scurt timp după atac, am plecat în Bucovina să aflăm ce aveau de ascuns cei care au reacționat cu o asemenea agresivitate la adresa jurnaliștilor și a activiștilor de mediu."

Când o echipă de jurnaliști reușește să își facă treaba mai bine decât autoritățile statului.. atunci se vede cât de mare e problema.
 
Va rog din suflet, nu va opriți din ceea ce faceți, e revoltător ce se întâmplă... Oameni buni, donați fiecare cât puteți 5 lei 10 lei 20 fiecare cât poate sa îi susținem sa meargă mai departe cu anchetele... Sunteți singurii care mai încearcă sa aducă tara asta pe drumul normalității... Eu va sunt recunoscător.
 
Într-un stat normal, acești bătăuși erau arestați încă din acea seară. Dădeau interviuri, de după gratii. Nici o milă pentru acești nenorociți, care prăduiesc avutul național! Respect pentru activistul de mediu și cei doi jurnaliști!
 
Băi oameni buni, sunteți geniali, jur, tot respectul pentru voi și pentru activiștii de mediu care pun umărul la treabă în situația asta, chiar dacă de multe ori ajung să o pățească. Cât despre pădurar, se vede zâmbetul ăla clasic mișelește în colțul gurii, pe care-l vezi la toți mafioții care-s prinși. 'Dacă nu erați voi copii băgăcioși':)). Thumbs up recorder, once again!⚡

 

Singur împotriva mafiei lemnului.  
MAFIA LEMNULUI: Ce se ascunde în spatele atacurilor din pădurile Bucovinei

18 noiembrie 2021
Simona Halep, numărul trei mondial, este de neoprit la Australian Open. Românca s-a calificat, miercuri, în semifinalele turneului de la Melbourne, după ce a dispus în două seturi de estoniana Anett Kontaveit