În Grecia antică, Socrate avea o mare reputație de înțelepciune. Într-o zi cineva a venit să-l găsească pe marele filosof și i-a spus:
- Știi ce am auzit despre prietenul tău?
′′ Un moment ′′ a răspuns Socrate. Înainte să-mi spui, aș vrea să-ți fac un test, cel din cele trei site.
- Cele trei site ?
′′ Dar, a continuat Socrate, înainte de a spune totul despre ceilalți, este bine să-ți faci timp să filtrezi ceea ce ai vrea să spui. Eu îl numesc testul celor trei site. Prima sită este adevărul. Ai verificat dacă ceea ce îmi spui este adevărat?
- Nu... tocmai am auzit despre asta...
- Foarte bine. Deci nu știi dacă e adevărat. Să continuăm cu a doua sită, cea a bunătății. Este ceva bun ce vrei să-mi spui despre prietenul meu?
- Oh, nu! Dimpotrivă.
′′ Deci, ′′ a continuat Socrate, ′′ vrei să-mi spui lucruri rele despre el și nici măcar nu ești sigur că sunt adevărate. Poate mai treci testul, rămâne a treia sită, sita utilitară. Este util că știu ce mi-ar fi făcut acest prieten?
- Nu, serios.
- Deci, a concluzionat Socrate, ceea ce voiai să-mi spui nu este nici adevărat, nici bun, nici util; de ce ai vrut să-mi spui?
Dacă fiecare dintre noi ar putea medita și practica acest mic test... poate lumea ar fi mai bună. Dar câți înțeleg?!

 

Socrate, testul celor trei site

19 ianuarie 2022
Pentru prima dată în România, o mumie egipteană veritabilă, veche de peste 2000 de ani, a fost scanată cu un computer tomograf.